fbpx
eksperymenty,  Moje Dzieci Kreatywnie,  rozwijamy ZMYSŁY

Zmysł smaku

 Dziś zajęliśmy się z dziećmi omawianiem zmysłu smaku.

W tym celu przygotowałam makietę z gliny. W prostszej wersji można przygotować makietę samego języka z masy solnej, lub plasteliny. Na języku za pomocą szorstkiej szmatki zrobiliśmy kubki smakowe- czyli receptory, które odczytują smak pożywienia. Następnie podczas eksperymentu staraliśmy się stworzyć za pomocą kolorowej plasteliny mapę smaków na języku.
zmysl smaku
Człowiek powszechnie rozpoznaje 4 podstawowe smaki:

słodki
słony
kwaśny
gorzki

Piątym smakiem jest umami. Receptory wykrywające ten smak zostały
odkryte dopiero w 2001 roku. Odczucie smakowe zwane umami jest
bezpośrednio związane z glutaminianem sodu. Receptory smaku umami są wrażliwe między innymi na glutaminian sodu. Z fizjologicznego punktu widzenia umami to smak pokarmów mięsnych i potraw wysokobiałkowych.

Natomiast wszelkie pozostałe walory smakowe zawdzięczamy zmysłowi węchu.
Można to sprawdzić w prosty sposób:

Zetrzeć na tarce marchewkę, jabłko i ziemianka, a następnie z zawiązanymi oczami i zatkanym nosem spróbować rozróżnić te smaki.

Jaki będzie efekt?

Z zatkanym nosem nie potrafimy rozpoznać smaku tego pożywienia. Dopiero poprzez wsparcie ze strony zmysłu węchu jesteśmy w stanie je rozróżnić i zidentyfikować.

 

zmysly

My zabawiliśmy się w kosztowanie czterech podstawowych smaków w różnych częściach języka.

Przygotowałam w małych pojemniczkach czarną kawę, miód, słoną wodę i sok wyciśnięty z grejpfruta.

zmysl smaku eksperymenty

 

OOO! jakie dobre?

 

zmysl smaku

 

A to co za smak?

 

 

 Mniam! ale słodkie:-)

 

Feee! to jest gorzkie!!!

 

zmysł smaku
Mniam miodek:-)

 

zmysł smaku

Nasze wnioski:

Czubek języka najlepiej rozpoznaje smak słodki, boki języka wyczuwają kwaśne substancje, same brzegi słony smak, a tył języka nalepiaj rozpoznaje gorzkie płyny.

zmysl smaku

 

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »