Najlepsze pierniczki domowe
Jak co roku w naszym domu zagościły świąteczne pierniczki.
Zawsze w pierniczkowym dniu jest magiczna i rodzinna atmosfera:-)
Pierniczki robimy według sprawdzonego od lat przepisu i zawsze smakują i pachną wyśmienicie:-)
Składniki:
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20g miodu
12g masła
1 jajko
1 dag sody oczyszczonej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
W tym roku Adaś naprawdę bardzo dużo i cierpliwie pomagał.
Wsypywaliśmy wspólnie składniki i mieszaliśmy razem.
Po wymieszaniu składników wyrabiamy ciasto i ubijamy aż będzie gładkie i jednolite.
Po chwili schłodzenia ciasta w lodówce zabieramy się do wałkowania i wycinania:-)
Wypieczone pierniczki układamy na stole do dekoracji.
Kolejny raz spędziliśmy całą rodzinką kilka godzin na wspólnym pieczeniu i dekorowaniu pierniczków.
To wspaniały rodzinny czas, który pozostaje dziecku w pamięci na całe życie:-)
6 komentarzy
miraga
Ale cuda 😉
matka wariatka i jej stylowe dziecko
wow pieknie
Anonimowy
Długo ciasto musi być się chłodzić? Ile minut i w jakiej temp. piec? Czy od razu po upieczeniu są miękkie?
ewawojtan
ciasto chłodzi się około 30 minut, pieczemy w temperaturze 180 kilka minut, jak się zarumienią, początkowo są twarde, ale szybko miękną 🙂
Anonimowy
Cudowny zapach piernika nigdy nawet ja nie zapomnę gdy z mamą robiłam ciasteczka:). Teraz to ja szukam inspiracji tak jak Pani. 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ewelina
Czy w tym przepisie na pewno wszystko się zgadza? Ciasto nie chce się wyrobić:/ Jest jakby za mało tłuszczu…