fbpx

Najlepsze pierniczki domowe

6 komentarzy

DIY Mała motoryka Montessori
 Jak co roku w naszym domu zagościły świąteczne pierniczki.
Zawsze w pierniczkowym dniu jest magiczna i rodzinna atmosfera:-)

Pierniczki robimy według sprawdzonego od lat przepisu i zawsze smakują i pachną wyśmienicie:-)

 

Składniki:
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20g miodu
12g masła
1 jajko
1 dag sody oczyszczonej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika

 

W tym roku Adaś naprawdę bardzo dużo i cierpliwie pomagał.
Wsypywaliśmy wspólnie składniki i mieszaliśmy razem.

 

 

Po wymieszaniu składników wyrabiamy ciasto i ubijamy aż będzie gładkie i jednolite.

 

 

Po chwili schłodzenia ciasta w lodówce zabieramy się do wałkowania i wycinania:-)

 

 

 

 

 

 

 

Wypieczone pierniczki układamy na stole do dekoracji.

 

 

 

Kolejny raz spędziliśmy całą rodzinką kilka godzin na wspólnym pieczeniu i dekorowaniu pierniczków.
To wspaniały rodzinny czas, który pozostaje dziecku w pamięci na całe życie:-)

 

 

 

6 comments

  1. Anonimowy

    Długo ciasto musi być się chłodzić? Ile minut i w jakiej temp. piec? Czy od razu po upieczeniu są miękkie?

  2. ewawojtan Post author

    ciasto chłodzi się około 30 minut, pieczemy w temperaturze 180 kilka minut, jak się zarumienią, początkowo są twarde, ale szybko miękną 🙂

  3. Anonimowy

    Cudowny zapach piernika nigdy nawet ja nie zapomnę gdy z mamą robiłam ciasteczka:). Teraz to ja szukam inspiracji tak jak Pani. 🙂 Pozdrawiam 🙂

  4. Ewelina

    Czy w tym przepisie na pewno wszystko się zgadza? Ciasto nie chce się wyrobić:/ Jest jakby za mało tłuszczu…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Translate »