Co zrobić z rzodkiewki – trzy niezwykłe przepisy dla całej rodziny od Davida Gaboriaud
Sezon na chrupiące rzodkiewki jest już w pełni, więc wspólnie z dziećmi i Davidem Gaboriaud ambasadorem marki Almette przygotowaliśmy dla Was trzy szybkie i niezwykle smaczne dania na bazie rzodkiewek.
Moi chłopcy zawsze garnęli się do wspólnego gotowania, jak chyba większość ciekawskich i chętnych poznawania świata dzieci. Jednak, żeby gotowanie było ciekawe i zdrowe szukamy co raz to nowszych inspiracji i smaków.
Kilka dni temu odwiedziliśmy całą rodziną niezwykle urokliwe gospodarstwo pod Warszawą u Pana Ziółko. Mogliśmy tam zobaczyć jak w naturalny sposób, bez używania chemii i bez GMO uprawiać zioła i warzywa. Co więcej, każdy z Was takie małe domowe ogródki warzywne może założyć nawet na własnym balkonie.
W marcu opisywałam Wam na blogu jak zakładaliśmy nasz domowy ogródek na oknie. Teraz już mamy pięknie wyrośniętą sałatę, rzodkiewki, a nasz słonecznik z małego ziarenka, teraz rośnie już w ogródku i ma ponad pół metra.
Takie samodzielne hodowanie zdrowych, ekologicznych warzyw, a zwłaszcza obserwacja jak rosną, to dla dzieci ogromna frajda i nauka. A smak takich warzyw ziół jest nieporównywalnie lepszy od kupowanych w markecie.
W Gospodarstwie Pana Ziółko przekonaliśmy się, że nadal można spotkać miejsca, gdzie warzywa i zioła są zdrowe, naturalne i bez oprysków. Rzodkiewki wcinaliśmy zebrane prosto z gruntu. Niesamowity smak, chrupkość i zapach, to najbardziej mnie zaskoczyło i ujęło.
Oprócz tego mnóstwo pięknych sałat, ziół i innych warzyw, które zachwyciły dzieci, a nawet zachęciły do poznania nowych smaków. Adasiowi bardzo zasmakował na przykład Koper Włoski. Próbowaliśmy również kwiaty rukoli, jarmuż, szparagi, sałaty… a wszystko doskonałe w smaku i chrupiące.
Dzięki ogromnej wiedzy i pasji Pana Ziółko, oraz niecodziennych sekretów kulinarnych na temat różnych ziół i warzyw od Davida Gaboriaud, ten dzień był wyjątkowo inspirujący. Nawet teraz pisząc Wam o naszym spotkaniu przypominam sobie ten wspaniały zapach i aromat ziół oraz potraw, które przygotowaliśmy wspólnie z Davidem.
Naszym głównym bohaterem proponowanych dziś dań, będzie rzodkiewka i serek Almette z rzodkiewkami. Prezentowane przepisy są proste w wykonaniu, więc z pewnością, każdy z Was może je wykonać w domu wspólnie z dziećmi.
Serki Almette, których użyliśmy w przepisach są w 100% naturalne. Nie mają żadnych sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów. Natura w czystej formie, tak jak inne składniki naszych potraw. Dania są zdrowe, energetyczne, pełne naturalnych witamin, a ich smak i aromat powalają na kolana. Zresztą sami spróbujcie i dajcie potem znać jak Wam smakowało.
David Gaboriaud również przygotowała felieton o naszym kulinarnym spotkaniu w gospodarstwie. W linku możecie zobaczyć film i poznać więcej sekretów kuchni oraz przepisy na zdrowe i szybkie dania: Smaki sezonu Almette.
Placki orkiszowe z pesto z liści rzodkiewki z wędzonym łososiem
Przepis dla 4 osób
Składniki
placki:
szklanka mąki orkiszowej
maślanka
łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
łyżeczka soli
pesto:
garść liści rzodkiewki + kilka rzodkiewek
2 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki startego pecorino (owczy ser) lub parmezanu
oliwa z oliwek
cytryna
sól, pieprz
dodatki:
1 serek Almette z rzodkiewkami
200 g wędzonego łososia bez skóry
łyżka posiekanego szczypiorku
koperek
Przepis:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą. Dodaj tyle maślanki ile mąka “weźmie”.
Uformuj szybko kulę i zagniataj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Zawiń w folię i odstaw na 15 min.
2. Umyte i osuszone liście rzodkiewki zmiksuj na jednolitą masę z płatkami migdałów,
parmezanem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pokrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą
i pieprzem. Odstaw do lodówki.
3. Ciasto wyciągnij z folii, podziel na 4 kulki. Rozwałkuj na cienkie placki i podsmaż na suchej patelni w obu stron.
4. Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry mandoliną lub obieraczką do warzyw. Zanurz je w
lodowatej wodzie na kilka minut. Będą chrupkie i jędrne.
5. Łososia pokrój na cienkie plastry. Posmaruj placki serkiem Almette z rzodkiewkami, polej pesto, ułóż plastry łososia, dodaj pokrojone rzodkiewki i posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami koperku. Smacznego!
Sałatka z kaszą bulgur, smażonymi rzodkiewkami i szparagami
Przepis dla 4 osób
Składniki:
szklanka nieugotowanej kaszy bulgur
6 szt. zielonych szparagów
garść liści szpinaku baby
2 łyżki posiekanej dymki
kilka listków mięty
garść rzodkiewek bez liści
łyżka oleju do smażenia
łyżka oliwy z oliwek
Dressing:
1 łyżka serka Almette z rzodkiewkami
1-2 łyżki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
cytryna
sól, pieprz
Przepis:
1. Ugotuj kaszę bulgur wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz i opłucz pod zimną
wodą, odstaw. Odetnij końcówki szparagów, a następnie pokrój szparagi w małe kawałki.
2. Dressing: w misce wymieszaj łyżkę serka Almette z wodą i oliwą. Dodaj do smaku kilka
kropli cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
3. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki i podsmaż chwilę na patelni na mocno rozgrzanym oleju
(technika stir fry)
4. Kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi szparagami, liśćmi szpinaku, dymką, miętą i dodaj podsmażone rzodkiewki. Polej całość dressingiem. Smacznego!
Hiszpański omlet z młodymi ziemniakami, liśćmi szpinaku i
serkiem Almette z rzodkiewkami
Przepis dla 4 osób
Składniki:
600 g młodych ziemniaków
6 jajek od kur z wolnego wybiegu
garść liści szpinaku baby
4 szt. dymki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 opakowanie serka Almette z rzodkiewkami
Przepis
1. Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój na kosteczki.
2. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy z oliwek, podsmaż ziemniaki przez 2-3 minut na
średnim ogniu często odwracając, aby się równomiernie podsmażyły. Następnie przykryj i duś do miękkości. Pod koniec dodaj garść liści szpinaku i dopraw do smaku solą i
pieprzem.
3. Wbij jajka do miski i ubij widelcem. Dopraw jajka solą. Do miski z jajkami wrzuć smażone ziemniaki z liśćmi szpinaku. Wymieszaj z masą jajeczną i wylej tę masę na patelnię.
4. Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie. Następnie przykryj patelnię
talerzem o większej niż ona średnicy i szybko odwróć patelnię do góry dnem. Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet. Postaw patelnię z powrotem na gaz, zsuń omlet z
talerza na patelnię i smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie.
5. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż całe dymki, 2-3 min ze wszystkich stron, aż
się lekko zrumienią. Dopraw solą do smaku.
6. Po usmażeniu ułóż omlet na talerzu. Pokrój w trójkąty i serwuj z łyżką serka Almette z
rzodkiewkami oraz smażonymi dymkami. Smacznego!
Na koniec mamy jeszcze dla Was fantastyczny konkurs z klimatycznymi mini szklarniami do zdobycia. Sama chyba sobie chyba taką sprezentuję, to fantastyczna dekoracja na okno, na pewno będzie u Was wyglądała doskonale.
Co zrobić, żeby wygrać?
Zadanie konkursowe:
- Przygotuj inspirującą kanapkę z serkiem Almette z rzodkiewkami
- Zrób zdjęcie kanapki z serkiem i opublikuj pod wpisem konkursowym na naszym fanpage o tu: moje dzieci kreatywnie.
Szczegółowy regulamin znajdziesz: TUTAJ
Możesz się inspirować daniami, które podałam wyżej. Możesz wymyślić jakąś fajną kanapkę, z użyciem ziół i warzyw.
Twórz razem z dzieckiem i inspiruj!
Pamiętaj tylko, aby zdążyć do 29.05.2018r. do godz. 23:59
Powodzenia i trzymamy za Ciebie kciuki 🙂
Partnerem artykułu i organizatorem konkursu jest marka Almette