Co zrobić z rzodkiewki – trzy niezwykłe przepisy dla całej rodziny od Davida Gaboriaud

Comment

podróże Polecamy przepisy kulinarne
blogerka ewa wojtan blog parentingowy moje dzieci kreatywnie i david gaboriaud dla almette pzepisy na dania dla dzieci

          Sezon na chrupiące rzodkiewki jest już w pełni, więc wspólnie z dziećmi i Davidem Gaboriaud ambasadorem marki Almette przygotowaliśmy dla Was trzy szybkie i niezwykle smaczne dania na bazie rzodkiewek.

       Moi chłopcy zawsze garnęli się do wspólnego gotowania, jak chyba większość ciekawskich i chętnych poznawania świata dzieci. Jednak, żeby gotowanie było ciekawe i zdrowe szukamy co raz to nowszych inspiracji i smaków.

       Kilka dni temu odwiedziliśmy całą rodziną niezwykle urokliwe gospodarstwo pod Warszawą u Pana Ziółko. Mogliśmy tam zobaczyć jak w naturalny sposób, bez używania chemii i bez GMO  uprawiać zioła i warzywa. Co więcej, każdy z Was takie małe domowe ogródki warzywne może założyć nawet na własnym balkonie.

     W marcu opisywałam Wam na blogu jak zakładaliśmy nasz domowy ogródek na oknie. Teraz już mamy pięknie wyrośniętą sałatę, rzodkiewki, a nasz słonecznik z małego ziarenka, teraz rośnie już w ogródku i ma ponad pół metra.

      Takie samodzielne hodowanie zdrowych, ekologicznych warzyw, a zwłaszcza obserwacja jak rosną, to dla dzieci ogromna frajda i nauka. A smak takich warzyw ziół jest nieporównywalnie lepszy od kupowanych w markecie.

ewa wojatna moje dzieci kreatywnie blogerka parentingowa

moje dzieci kreatywnie almette ewa wojtan blog pan ziolko

ewa wojtan blog moje dzieci kreatywnie

          W Gospodarstwie Pana Ziółko przekonaliśmy się, że nadal można spotkać miejsca, gdzie warzywa i zioła są zdrowe, naturalne i bez oprysków. Rzodkiewki wcinaliśmy zebrane prosto z gruntu. Niesamowity smak, chrupkość i zapach, to najbardziej mnie zaskoczyło i ujęło.

       Oprócz tego mnóstwo pięknych sałat, ziół i innych warzyw, które zachwyciły dzieci, a nawet zachęciły do poznania nowych smaków. Adasiowi bardzo zasmakował na przykład Koper Włoski. Próbowaliśmy również kwiaty rukoli, jarmuż, szparagi, sałaty… a wszystko doskonałe w smaku i chrupiące.

        Dzięki ogromnej wiedzy i pasji Pana Ziółko, oraz niecodziennych sekretów kulinarnych na temat różnych ziół i warzyw od Davida Gaboriaud, ten dzień był wyjątkowo inspirujący. Nawet teraz pisząc Wam o naszym spotkaniu przypominam sobie ten wspaniały zapach i aromat ziół oraz potraw, które przygotowaliśmy wspólnie z Davidem.

moje dzieci kreatywnie edukacja zabawa blog parentingowy starsze dzieci

david gaboriaud almette moje dzieci kreatywnie blog parentingowy pan ziolko

rzodkiewka przepisy dania moje dzieci kreatywnie

ewa wojtan moje dzieci kreatywnie blog parentingowy

       Naszym głównym bohaterem proponowanych dziś dań, będzie rzodkiewka i serek Almette z rzodkiewkami. Prezentowane przepisy są proste w wykonaniu, więc z pewnością, każdy z Was może je wykonać w domu wspólnie z dziećmi.

       Serki Almette, których użyliśmy w przepisach są w 100% naturalne. Nie mają żadnych sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów. Natura w czystej formie, tak jak inne składniki naszych potraw. Dania są zdrowe, energetyczne, pełne naturalnych witamin, a ich smak i aromat powalają na kolana. Zresztą sami spróbujcie i dajcie potem znać jak Wam smakowało.

   David Gaboriaud również przygotowała felieton o naszym kulinarnym spotkaniu w gospodarstwie. W linku możecie zobaczyć film i poznać więcej sekretów kuchni oraz przepisy na zdrowe i szybkie dania: Smaki sezonu Almette.

przepisy z rzodkiewek david gaboriaud almette i moje dzieci kreatywnie blog o gotowaniu dla dzieci

 


Placki orkiszowe z pesto z liści rzodkiewki z wędzonym łososiem


co mozna zrobic z rzodkiewki placki orkiszowe david gaboriaud almette moje dzieci kreatywnie blog parentingowy

Przepis dla 4 osób


Składniki
placki:

szklanka mąki orkiszowej
maślanka
łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
łyżeczka soli

pesto:
garść liści rzodkiewki + kilka rzodkiewek
2 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki startego pecorino (owczy ser) lub parmezanu
oliwa z oliwek
cytryna
sól, pieprz

dodatki:
1 serek Almette z rzodkiewkami
200 g wędzonego łososia bez skóry
łyżka posiekanego szczypiorku
koperek

Przepis:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą. Dodaj tyle maślanki ile mąka “weźmie”.
Uformuj szybko kulę i zagniataj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Zawiń w folię i odstaw na 15 min.
2. Umyte i osuszone liście rzodkiewki zmiksuj na jednolitą masę z płatkami migdałów,
parmezanem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pokrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą
i pieprzem. Odstaw do lodówki.
3. Ciasto wyciągnij z folii, podziel na 4 kulki. Rozwałkuj na cienkie placki i podsmaż na suchej patelni w obu stron.
4. Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry mandoliną lub obieraczką do warzyw. Zanurz je w
lodowatej wodzie na kilka minut. Będą chrupkie i jędrne.
5. Łososia pokrój na cienkie plastry. Posmaruj placki serkiem Almette z rzodkiewkami, polej pesto, ułóż plastry łososia, dodaj pokrojone rzodkiewki i posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami koperku. Smacznego!

Dwivid gaboriaud gotuje z dziecmi i almette blog parentingowy moje dzieci kreatywnie

ewa wojtan, moje dzieci kreatywnie i David Gaboriaud gotują z almette, przepisy z rzodkiewkami

david gaboriaud, almette i moje dzieci kreatywnie gotują przepisy kulinarne dla dzieci, blog-parentingowy o gotowaniu.

kulinarne inspiracje moje dzieci kreatywnie blog parentingowy ewa wojtan i david gaboriaud dla almette

moje dzieci kreatywnie gotuja blog parentingowy o gotowaniu

david gaboriaud kulinarne inspiracje z almette i moje dzieci kreatywnie blog parentingowy ewa wojtan

gotowanie z dziecmi kulinarne inspiracje moje dzieci kreatywnie blog parentingowy ewa wojtan

david gaboriaud kulinarne inspiracje z serkiem almette, moje dzieci kreatywnie blog parentingowy o gotowaniu

david gaboriaud, ewa wojtan i moje dzieci kreatywnie kreatywy blog parentingowy o gotowaniu

 


Sałatka z kaszą bulgur, smażonymi rzodkiewkami i szparagami


co zrobic z rzodkiewki moje dzieci kreatywnie blog parentingowy o gotowaniu z dziecmi, serek almette david gaboriaud

Przepis dla 4 osób

Składniki:
szklanka nieugotowanej kaszy bulgur
6 szt. zielonych szparagów
garść liści szpinaku baby
2 łyżki posiekanej dymki
kilka listków mięty
garść rzodkiewek bez liści
łyżka oleju do smażenia
łyżka oliwy z oliwek

Dressing:
1 łyżka serka Almette z rzodkiewkami
1-2 łyżki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
cytryna
sól, pieprz

Przepis:
1. Ugotuj kaszę bulgur wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz i opłucz pod zimną
wodą, odstaw. Odetnij końcówki szparagów, a następnie pokrój szparagi w małe kawałki.
2. Dressing: w misce wymieszaj łyżkę serka Almette z wodą i oliwą. Dodaj do smaku kilka
kropli cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
3. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki i podsmaż chwilę na patelni na mocno rozgrzanym oleju
(technika stir fry)
4. Kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi szparagami, liśćmi szpinaku, dymką, miętą i dodaj podsmażone rzodkiewki. Polej całość dressingiem. Smacznego!

david gaboriaud moje dzieci kreatywnie blog parentingowy kulinarny ewa wojtan

co mozna zrobic z rzodkiewek potrawy, dania davida gaboriaud almette moje dzieci kreatywnie blog parentingowy ewa wojtan

potrawy, dania i przepisy z rzodkiewek według davida gaboriaud almette moje dzieci kreatywnie blog kulinarny i parentingowy

kulinarne inspiracje z almette i davidem gaboriaud, moje dzieci kreatywnie blog parentingowy ewa wojtan gotowanie z dziecmi

 


Hiszpański omlet z młodymi ziemniakami, liśćmi szpinaku i
serkiem Almette z rzodkiewkami


omlet hiszpanski z zmieniakami, co mozna zrobic z rzodkiewek david gaboriaud almette moje dzieci kreatywnie blog parentingowy blog kulinarny

Przepis dla 4 osób

Składniki:
600 g młodych ziemniaków
6 jajek od kur z wolnego wybiegu
garść liści szpinaku baby
4 szt. dymki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 opakowanie serka Almette z rzodkiewkami

Przepis
1. Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój na kosteczki.
2. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy z oliwek, podsmaż ziemniaki przez 2-3 minut na
średnim ogniu często odwracając, aby się równomiernie podsmażyły. Następnie przykryj i duś do miękkości. Pod koniec dodaj garść liści szpinaku i dopraw do smaku solą i
pieprzem.
3. Wbij jajka do miski i ubij widelcem. Dopraw jajka solą. Do miski z jajkami wrzuć smażone ziemniaki z liśćmi szpinaku. Wymieszaj z masą jajeczną i wylej tę masę na patelnię.
4. Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie. Następnie przykryj patelnię
talerzem o większej niż ona średnicy i szybko odwróć patelnię do góry dnem. Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet. Postaw patelnię z powrotem na gaz, zsuń omlet z
talerza na patelnię i smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie.
5. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż całe dymki, 2-3 min ze wszystkich stron, aż
się lekko zrumienią. Dopraw solą do smaku.
6. Po usmażeniu ułóż omlet na talerzu. Pokrój w trójkąty i serwuj z łyżką serka Almette z
rzodkiewkami oraz smażonymi dymkami. Smacznego!

potrawy, dania , przepisy z rzodkiewkami według davida gaboriaud almette moje dzieci kreatywnie blog kulinarny z dziecmi

almette przepisy david gaboriaud i moje dzieci kreatywnie blog parentingowy z przepisami dla dzieci

david gaboriaud przepis na omlet z almette moje dzieci kreatywnie blog parentingowy gotownie z dziecmi

ewa wojtan david gaboriaud almette moje dzieci kreatywnie blog parentingowy biesiada przy stole i przepsiy na potrawy z rzodkiewkami

david gaboriaud ewa wojtan almette moje dzieci kreatywnie blog parentingowy o gotowaniu

         Na koniec mamy jeszcze dla Was fantastyczny konkurs z klimatycznymi mini szklarniami do zdobycia. Sama chyba sobie chyba taką sprezentuję, to fantastyczna dekoracja na okno, na pewno będzie u Was wyglądała doskonale.


Co zrobić, żeby wygrać?


Zadanie konkursowe:
  1. Przygotuj inspirującą kanapkę z serkiem Almette z rzodkiewkami
  2. Zrób zdjęcie kanapki z serkiem i opublikuj pod wpisem konkursowym na naszym fanpage o tu: moje dzieci kreatywnie.

Szczegółowy regulamin znajdziesz: TUTAJ


Możesz się inspirować daniami, które podałam wyżej. Możesz wymyślić jakąś fajną kanapkę, z użyciem ziół i warzyw.

Twórz razem z dzieckiem i inspiruj!

Pamiętaj tylko, aby zdążyć do 29.05.2018r. do godz. 23:59

Powodzenia i trzymamy za Ciebie kciuki 🙂

Partnerem artykułu i organizatorem konkursu jest marka Almette

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Translate »