fbpx
gotowanie razem z dziecm, proste przepisy dla dzieci
porady,  przepisy kulinarne,  w kuchni

Mazurek wielkanocny prosty przepis dla dzieci

                     Mazurek wielkanocny, to tradycyjne ciasto, które robimy co roku na święta. Przepisów i sposobów dekoracji jest bardzo dużo. My proponujemy prosty przepis, który możecie wykonać razem z dziećmi. Moi chłopcy dodatkowo wymyślili, że ciasto zrobimy w kształcicie jajka. Zobaczcie na filmie jak krok po kroku powstawał nasz świąteczny mazurek.

             Dziś mamy kolejny przepis w ramach akcji #zostańwdomu z przyjemnością. Ponownie połączyliśmy się on-line z Davidem Gaboriaud -ambasadorem marki Almette i przygotowaliśmy razem Mazurek. Tydzień temu robiliśmy razem tarte flambée.

            Moi chłopcy bardzo lubią wspólnie gotować i poznawać nowe przepisy, a David ich niezwykle inspiruje do kuchennych eksperymentów i odkrywania nowych smaków. Tym razem zrobiliśmy mazurek w świeżej, owocowej wersji. Ciasto nie tylko pięknie wygląda i smakuje, ale też niezwykle ciekawie komponuje się połączenie świeżej mięty z malinami.

          Przy okazji rozmowy on-line, opowiedzieliśmy Davidowi o naszych tradycjach wielkanocnych i ulubionej zabawie w poszukiwanie ukrytych wskazówek od zajączka. Co roku przygotowuję dla synów kilkanaście wskazówek, które ukrywam w różnych miejscach domu i ogrodu.

         W świąteczny poranek dzieci biegają i szukają kolejnych ukrytych karteczek, które stopniowo doprowadzają ich do niespodzianki od zajączka. Zawsze mają przy tym dużo frajdy i co roku dopytują, czy zajączek znowu zostawi wskazówki? 🙂 Zazwyczaj ukrywam je gdzieś pod dywanem, w piekarniku, lodówce w jakimś pudełku, w skrzynce na listy, pod kamieniem, na drzewie…  Spróbujcie kiedyś koniecznie, gwarantuję fantastyczne emocje!

gotowanie razem z dziećmi blog

blog parentingowy o gotowaniu, dzieci gotują, przepis na ciasto mazurek dla dzieci


Wielkanocny mazurek malinowy z serkiem Almette śmietankowym


Składniki na jeden mazurek:

1 serek Almette śmietankowy

domowy dżem malinowy

2 łyżki cukru

200 – 250 ml śmietanki 30%

laska wanilii

świeża mięta do dekoracji

migdały prażone i posiekane (opcjonalnie)

 

Składniki na spód z ciasta:

200 g mąki

100 g masła pokrojonego w kostkę

łyżka cukru

szczypta soli

zimna woda

gotowanie online, zostań w domu, zostań w domu z przyjemnością, moje dzieci kreatywnie, ewa wojtan


Przygotowanie krok po kroku


               Serek Almette wymieszaj krótko z cukrem i śmietanką, a następnie odstaw do lodówki.

             W misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj masło i zrób kruszonkę. Dodaj kilka łyżek wody i szybko uformuj ciasto. Odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki prostokątny placek. Ponakłuwaj go widelcem i piecz w 180℃, aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

            Posmaruj ciasto dżemem malinowym, na to nałóż warstwę serka Almette śmietankowego wymieszanego wcześniej z cukrem i śmietanką. Mazurka udekoruj migdałami i/lub listkami mięty.

Mazurek wielkanocny prosty przepis, ciasto mazurek


TIP:


  • robiąc kruche ciasto możesz połowę mąki zastąpić zmielonymi na mąkę migdałami lub mielonymi orzechami laskowymi.
  • kruche ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Jeśli zamierzasz upiec więcej niż jeden placek, przygotuj kilka ciast i zamrażaj je osobno. Nie zapominaj napisać datę, kiedy trafiło do zamrażalnika. Kruche ciasto spokojnie wytrzyma kilka miesięcy w zamrażarce.
  • jeśli nie masz domowego dżemu malinowego, zrób go z mrożonych malin.

Zapraszam na film z naszego rodzinnego gotowania ” Zostań w domu z przyjemnością “


               Tegoroczne Święta Wielkanocne są wyjątkowe i spędzimy je tylko w gronie najbliższej rodziny. Jednak nawet takie drobne przygotowania jak wspólne gotowanie, dekorowanie domu, świeże tulipany w wazonie, wprawiają nas w wyjątkowy, świąteczny i wiosenny klimat. Przy okazji również Wam życzę dużo słońca, radości i wyjątkowego czasu w gronie najbliższych.

              Już za tydzień ponownie Was zapraszam na wspólne gotowanie razem z nami i Davidem. Po świętach przygotujemy Pancakes z bananami i płatkami owsianymi. 🙂

blog o gotowaniu z dziećmi, przepisy kulinarne dla dzieci

ciasto mazurek prosty przepis

zostań w domu z przyjemnością


Wpis powstała w ramach akcji #zostańwdomu z przyjemnością na zaproszenie marki Almette

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »