Mazurek wielkanocny prosty przepis dla dzieci
Mazurek wielkanocny, to tradycyjne ciasto, które robimy co roku na święta. Przepisów i sposobów dekoracji jest bardzo dużo. My proponujemy prosty przepis, który możecie wykonać razem z dziećmi. Moi chłopcy dodatkowo wymyślili, że ciasto zrobimy w kształcicie jajka. Zobaczcie na filmie jak krok po kroku powstawał nasz świąteczny mazurek.
Dziś mamy kolejny przepis w ramach akcji #zostańwdomu z przyjemnością. Ponownie połączyliśmy się on-line z Davidem Gaboriaud -ambasadorem marki Almette i przygotowaliśmy razem Mazurek. Tydzień temu robiliśmy razem tarte flambée.
Moi chłopcy bardzo lubią wspólnie gotować i poznawać nowe przepisy, a David ich niezwykle inspiruje do kuchennych eksperymentów i odkrywania nowych smaków. Tym razem zrobiliśmy mazurek w świeżej, owocowej wersji. Ciasto nie tylko pięknie wygląda i smakuje, ale też niezwykle ciekawie komponuje się połączenie świeżej mięty z malinami.
Przy okazji rozmowy on-line, opowiedzieliśmy Davidowi o naszych tradycjach wielkanocnych i ulubionej zabawie w poszukiwanie ukrytych wskazówek od zajączka. Co roku przygotowuję dla synów kilkanaście wskazówek, które ukrywam w różnych miejscach domu i ogrodu.
W świąteczny poranek dzieci biegają i szukają kolejnych ukrytych karteczek, które stopniowo doprowadzają ich do niespodzianki od zajączka. Zawsze mają przy tym dużo frajdy i co roku dopytują, czy zajączek znowu zostawi wskazówki? 🙂 Zazwyczaj ukrywam je gdzieś pod dywanem, w piekarniku, lodówce w jakimś pudełku, w skrzynce na listy, pod kamieniem, na drzewie… Spróbujcie kiedyś koniecznie, gwarantuję fantastyczne emocje!
Wielkanocny mazurek malinowy z serkiem Almette śmietankowym
Składniki na jeden mazurek:
1 serek Almette śmietankowy
domowy dżem malinowy
2 łyżki cukru
200 – 250 ml śmietanki 30%
laska wanilii
świeża mięta do dekoracji
migdały prażone i posiekane (opcjonalnie)
Składniki na spód z ciasta:
200 g mąki
100 g masła pokrojonego w kostkę
łyżka cukru
szczypta soli
zimna woda
Przygotowanie krok po kroku
Serek Almette wymieszaj krótko z cukrem i śmietanką, a następnie odstaw do lodówki.
W misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj masło i zrób kruszonkę. Dodaj kilka łyżek wody i szybko uformuj ciasto. Odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki prostokątny placek. Ponakłuwaj go widelcem i piecz w 180℃, aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Posmaruj ciasto dżemem malinowym, na to nałóż warstwę serka Almette śmietankowego wymieszanego wcześniej z cukrem i śmietanką. Mazurka udekoruj migdałami i/lub listkami mięty.
TIP:
- robiąc kruche ciasto możesz połowę mąki zastąpić zmielonymi na mąkę migdałami lub mielonymi orzechami laskowymi.
- kruche ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Jeśli zamierzasz upiec więcej niż jeden placek, przygotuj kilka ciast i zamrażaj je osobno. Nie zapominaj napisać datę, kiedy trafiło do zamrażalnika. Kruche ciasto spokojnie wytrzyma kilka miesięcy w zamrażarce.
- jeśli nie masz domowego dżemu malinowego, zrób go z mrożonych malin.
Zapraszam na film z naszego rodzinnego gotowania ” Zostań w domu z przyjemnością “
Tegoroczne Święta Wielkanocne są wyjątkowe i spędzimy je tylko w gronie najbliższej rodziny. Jednak nawet takie drobne przygotowania jak wspólne gotowanie, dekorowanie domu, świeże tulipany w wazonie, wprawiają nas w wyjątkowy, świąteczny i wiosenny klimat. Przy okazji również Wam życzę dużo słońca, radości i wyjątkowego czasu w gronie najbliższych.
Już za tydzień ponownie Was zapraszam na wspólne gotowanie razem z nami i Davidem. Po świętach przygotujemy Pancakes z bananami i płatkami owsianymi. 🙂
Wpis powstała w ramach akcji #zostańwdomu z przyjemnością na zaproszenie marki Almette