fbpx

ZOSTAŃ W DOMU z przyjemnością – przepis na tarte flambée

Comment

przepisy kulinarne rodzinne gotowanie w kuchni
zostań w domu, moje dzieci kreatywnie gotują w kuchni

             Zostań w domu z przyjemnością, bo nawet nie wychodząc można spędzić razem fantastyczny czas. Wspólne chwile nie muszą wiać nudą, a my nie musimy być tylko obok siebie. Ja postanowiłam zaangażować dzieci do wspólnego gotowania.

              Moi chłopcy już od dawna chętnie biorą się za kuchenne aktywności, więc z radością zapraszamy Was na nowy cykl na blogu, w którym w każdy weekend przez 4 kolejne tygodnie będziemy dzielić się z Wami pysznymi przepisami, które możecie wykonać w domu razem z dziećmi.

            Czas spędzony w domu upłynie nam znacznie szybciej jeśli będziemy go urozmaicać. Dlatego my oprócz codziennych obowiązków, pracy, nauki on-line, odrobiny sportu i zabawy, wymyślamy wspólnie rzeczy, które lubimy robić całą rodziną. Zwłaszcza jeśli są to nowe wyzwania, eksperymenty, czy kuchenne przepisy.

          Zawsze ogromnie cieszy mnie i dodatkowo inspiruje ciekawość dzieci: Co to będzie za potrawa? Jak smakuje? Nie wspominając o tym, że przy okazji nauki gotowania dzieci nabierają zdrowych nawyków. Takie aktywności doskonale wypełniają nam weekendy w domu. W zeszły weekend zasialiśmy też nasze pierwsze warzywa i codziennie obserwujemy wschodzące kiełki pomidorów, pietruszki i sałaty 🙂

            W tygodniu trudniej o spokojny czas, ale sobota lub niedziela nadają się idealnie na rodzinne gotowanie. Dlatego bez chwili wahania dołączyliśmy na zaproszenie marki Almette do akcji #zostańwdomu z przyjemnością. Ambasador marki David Gaboriaud łączy się z nami online, podaje dokładny przepis, a my wspólnie z dziećmi gotujemy krok po kroku, według przepisu przygotowanego przez Davida. Efekty naszego gotowania jak i przepis możecie zobaczyć poniżej na filmie. Jestem pewna, że Wasze dzieci będą się bawić równie dobrze jak nasze. 🙂

              David w swojej kuchni w Warszawie, a my 350km dalej w naszej kuchni na wsi, ale od czego są smartfony, tablety, czy laptopy? Na szczęscie mamy dobry zasięg internetu i bez problemu mogliśmy gotować wspólnie łącząc się tylko on-line.


Tarte flambée z serkiem Almette śmietankowym i Almette z ziołami


             Tarte flambée to coś jak krucha pizza na cienkim cieście, ale znacznie szybsza i prostsza w wykonaniu i to bez użycia drożdży. Ciasto jest chrupiące, łatwe w wykonaniu i na pewno będzie Wam i dzieciom smakowało. To idealny pomysł na niebanalną kolację lub smakowite pożywne śniadanie. Chłopcy z pełnym zaangażowaniem wyrabiali ciasto, wałkowali placki, podrzucali i smażyli je na rozgrzanej suchej patelni. Przepis i wykonanie jest idealne dla dzieci, a ile przy okazji jest doznań dla zmysłów…

Składniki:

1 serek Almette śmietankowy

1 serek Almette z ziołami

1 czerwona cebula pokrojona w cienkie talarki

pomidorki koktajlowe

oliwki

rukola, szpinak lub roszponka

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Składniki na ciasto na 2-3 placki:

250 g mąki pszennej typ 500

50 ml oleju

płaska łyżka soli

80 – 100 ml letniej przegotowanej wody


Przygotowanie krok po kroku


              Mąkę pszenną przesiej przez sito do dzieży miksera z hakiem. Dodaj soli i oleju. Do tych składników wlej tyle wody, ile mąka przyjmie. Ilość wody zależy w dużej mierze od jakości i rodzaju mąki, której używasz. Do mąki pszennej typ 500 możesz potrzebować mniej więcej 80 – 100 ml letniej przegotowanej wody. Jeśli zauważysz, że ciasto jest za suche, dolewaj po łyżce letniej przegotowanej wody. Ciasto powinno być na tyle miękkie, żeby dało się je wyrabiać.

             Wyrabiaj ciasto przez 5-6 min na wolnych obrotach. Jeśli zdecydujesz się przygotować ciasto ręcznie, potrzebujesz kilka minut na wyrobienie. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się gładkie i sprężyste. Po tym czasie zostaw ciasto w dzieży i przykryj wilgotną ściereczkę. Odstaw na 15 minut. My wybraliśmy opcję wyrabiania ciasta ręcznie.

            Wyciągnij ciasto i wyrabiaj je krótko na stolnicy oprószonej mąką. Następnie rozwałkuj na cienkie placki o dowolnym kształcie. Tu też można pobawić się z dziećmi w różne zabawne i niebanalne kształty.

             Przełóż ciasto na blachę do pieczenia wcześniej oprószonej mąką. Piecz kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220 ℃. Brzegi i spód muszą być lekko przypalone, wtedy wyciągnij ciasto z piekarnika, posmaruj serkiem Almette śmietankowym lub Almette z ziołami. Na placki połóż dodatki: cebulę, pomidorki, liście rukoli, oliwki.

Polej łyżką oliwy i dopraw solą i pieprzem. Serwuj od razu.

TIP:

  • placki możesz smażyć na rozgrzanej i suchej patelni z obu stron tak jak na naleśniki.
  • placki uformuj w różnych kształtach. Ważne, aby były cienkie, wtedy szybko się upieką lub usmażą.
  • dodatków do placków może być wiele. To doskonały przepis na „czyszczenie lodówki”

Zapraszam na film z naszego rodzinnego gotowania ” Zostań w domu z przyjemnością “


 


zostań w domu z przyjemnością  

                 Na koniec gotowania ponownie połączyliśmy się on-line, by życzyć sobie -smacznego, więc jak to mówi David –bon appétit! 🙂 Chłopcy byli meeega dumni z siebie, a ja z nich. Doskonale poradzili sobie samodzielnie z każdym etapem przygotowania nowej potrawy. Już jesteśmy umówieni w kolejny weekend. Tym razem będziemy przygotowywać mazurka z malinami, więc zapraszam Was na kolejny wpis kulinarny już w najbliższą sobotę. Do zobaczenia!

zostań w domu z przyjemnością


Wpis powstała w ramach akcji #zostańwdomu z przyjemnością na zaproszenie marki Almette

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Translate »